Omnibusdienst H.A. Meijer

Gewijzigd: j:12-08-2023

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Oprichting: Mei 1898
Opheffing: Augustus 1898
Overgenomen door: Omnibusdienst met paardentractie
Top

Algemeen

In 1898 wil de heer Hendrik Antonius (H.A.) Meijer, eigenaar van het gelijknamige hotel in Emmen, een autobusdienst beginnen op Beilen. Daartoe heeft hij een autobus met verbrandingsmotor gekocht. Deze autobus is de eerste in Nederland en komt per trein aan in Beilen. Op donderdag 28 april 1898 maakt de heer Meijer samen met de burgemeester van Emmen en enkele andere autoriteiten en dames een proefrit naar Assen. De autobus met een benzinemotor kan een snelheid bereiken van 16 km/h. De motorwagen weegt ruim 3.000 kilo. De wagen is geleverd door Willem Remmers en Co, vertegenwoordiger in Amsterdam van Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) te Cannstatt nabij Stuttgart in Wurtemburg. Het motorrijtuig heeft 12 zitplaatsen en 4 staanplaatsen.

Na enkele ritten heen en weer tussen Emmen en Beilen beginnen de problemen en komen de eerste klachten van bewoners langs het traject. De autobus heeft moeite met de slechte weg tussen Emmen en Beilen. De omwonenden van het traject klagen over gevaarlijke situaties en schade aan het wegdek door het enorme gewicht van het voertuig.

[meijer_001]
Advertentie voor de omnibusdienst van de heer H.A. Meijer in "Het nieuws van de dag" van 27 juli 1898.

-
Op 20 mei 1898 is het voertuig gereserveerd voor minister C. Lely en de heren Stieltjes en De Marez Oyens die streek waar de NOLS door heen gaat lopen komen bekijken. De heer Meijer brengt het bezoek van het station van Beilen naar Emmen. Vanuit Emmen gaat het verder per koets langs Nieuw-Amsterdam en Dalen.

In juli 1898 maakt de heer Meijer nog reclame voor zijn autobusdienst die 2 keer per dag tussen Emmen en Beilen rijdt. Na enkele weken besluit de heer Meijer zijn autobus maar weer te verkopen. In augustus staat het voertuig met een defect kamrad aan de kant. In de nacht van maandag 15 augustus op dinsdag 16 augustus 1898 wordt het defecte voertuig met 2 paarden naar station Beilen vervoerd. Vanuit Beilen wordt het voertuig verder afgevoerd.

De heer Meijer blijkt zijn tijd te ver vooruit. Om zijn gasten toch te kunnen vervoeren, gaat hij over tot het exploiteren van omnibusdiensten met paarden. In 1903 heeft hij een omnibusdienst op Erm. In Erm is aansluiting op de EDS-stoomtram van en naar Hoogeveen.
Top