N.V. Drentsche Auto-Bus Onderneming (DABO), 1933 - 1963

Gewijzigd: j:12-08-2023

Inhoud:

Links:

Stations: Exploitant:

Gegevens

Oprichting: 14 februari 1933 te Meppel
Opheffing: 6 juni 1963
Overgenomen door: N.V. Drentse Vervoer Maatschappij (DVM)
Top

Algemeen

De vereniging bevordering van het vreemdelingenverkeer, afdeling Ommen en omstreken pleit bij de gemeente Ommen voor een verdere ontsluiting van Ommen vanuit het noorden. Burgemeester Nering Bögel pakt het initiatief op en vraagt zijn collega's van Avereest, Zuidwolde en Hoogeveen. Garagehouder L. Lambers te Meppel is bereid om zijn autobuslijn Meppel - Hoogeveen te verlengen naar Ommen. De concessie is snel geregeld en op 24 augustus 1928 wordt de autobuslijn Meppel - Hoogeveen - Ommen feestelijke geopend. In feite is dit een verlenging van OLDO die al heel lang gewenst is, maar vanwege financiële tekorten nooit is gerealiseerd.

De NTM-lijn Meppel - Hijkersmilde - Assen is niet rendabel en de locale overheid zoekt naar een alternatief. Diverse ondernemers melden zich om de lijn als busdienst te mogen exploiteren. Uiteindelijk wint de Drentsche Auto-Bus Onderneming de concessie. Op moment van uitschrijving bestaat de DABO echter alleen nog maar op papier. Na het verkrijgen van de concessie wordt de DABO dan ook snel opgericht. De heer L. Lambers wordt in 1933 directeur van de DABO. Na de start op bovengenoemde autobuslijn breidt het net zich uit over het gehele noordwesten van Drenthe.

Op 3 oktober 1954 komt een samenwerking tot stand met de EDS in Hoogeveen, die inmiddels in het zuidoosten van Drenthe een behoorlijk lijnennet heeft opgebouwd. Op 1 november 1955 wordt het hoofdkantoor van de EDS in Hoogeveen overgeplaatst naar Meppel. Op 6 juni 1963 richten de DABO en EDS samen de N.V. Drentse Vervoer Maatschappij (DVM) waarin beide partners fuseren.

In 2005 is de naam DABO opnieuw in gebruik genomen door Hans Stuve uit Wapse. Hij vond het leuk om de typische Drentse DABO een nieuw leven in te blazen. Voor dagtochten, groepsvervoer, een familiedag, een uitstapje met uw collega's, promotionele activiteiten en excursies kunt u bij ons terecht. De DABO is derhalve een busonderneming voor besloten busvervoer.
Top