Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij

Home Inhoud Terug
Contact

Zwolle - Emmen, overwegen, bruggen en onderdoorgangen

Gewijzigd: l:11-05-2024

Overwegen bij de bouw

Het traject van de NOLS kruist vele wegen. De NOLS streeft er, op aandringen van de Staatsspoorwegen, naar om het aantal onbeveiligde overwegen zo klein mogelijk te houden. In een landelijke omgevingen met zijn vele boerenweggetjes is dit een bijna onmogelijke opgave. Ondanks het samenvoegen van diverse wegen blijven er nog vele onbeveiligde overwegen bestaan. Alleen de allerdrukste komen vanwege de kosten in aanmerking voor bediende overwegbomen. Voor iedere beveiligde overweg moeten de Staatsspoorwegen een overwegwachter aanstellen. Alleen in de buurt van een station, halte of brug kan de functie van overwegwachter gecombineerd worden met die van stations- of haltechef of brugwachter. Alleen in Coevorden bouwt de NOLS een wachterswoning speciaal voor het bedienen van een overweg. In alle andere plaatsen wordt dit gecombineerd met een andere functie. De kilometrage van de actuele overwegen is gebaseerd op de gegevens zoals ProRail die in Railmaps presenteert. Bij inmiddels gesloten overwegen is de kilometrage gebaseerd op gegevens van oude tekeningen deze kunnen enkele meters afwijken met de kilometrage in Railmaps.

In het traject Zwolle - Emmen zijn volgende overwegen reeds vanaf het begin van de exploitatie beveiligd:

Overwegen

Vanwege het toenemende verkeer voorzien de Staatsspoorwegen in de loop der tijd steeds meer overwegen van spoorbomen. In 1909 krijgt de overweg in de straatweg van Coevorden naar Gramsbergen spoorbomen. In 1910 gebeurt hetzelfde met de weg langs de Ommelanderwijk te Veendam. Soms is de afstand tussen station en overweg te groot om de bediening van de overweg rechtstreeks vanuit het stationsgebouw te doen. In 1914 plaatst de SS bij de oostelijke overweg in Ommen een wachthuisje. Dit wachthuisje komt uit Nieuwerkerk. De techniek maakt het mogelijk de overwegbomen in later jaren wel vanaf het perron te bedienen.

De gemeente Hardenberg dient bij de spoorwegen een verzoek in om te Mariënberg en te Bergentheim overwegbomen te plaatsen. In maart 1917 ontvangt de gemeente een schrijven van de Maatschappij tot exploitatie van Staatsspoorwegen. De spoorwegen zien geen reden om te Mariënberg en te Bergentheim afsluitbomen bij de overweg te plaatsen, daar, als men goed acht geeft, de trein op voldoende afstand is waar te nemen.

Op 23 maart 1959 besluit de gemeenteraad van Emmen de niet actief beveiligde overweg in de Kerkhoflaan te gaan beveiligen. De gemeente stelt hiervoor een bedrag van NLG 60.900,00 beschikbaar. Op 8 november 1961 wordt een AHOB installatie op de overweg met de Dordtschestraatweg in Emmen in gebruik genomen.

De stationschef bedient vaak een of meerdere overwegen rond het station. Vele automobilisten hebben hier heel wat tijd staan te wachten. Vlak voor de aankomsttijd moet de stationschef de overweg sluiten, zodat de trein zonder te stoppen door kan rijden. Het schatten van de aankomsttijd blijkt niet altijd eenvoudig zodat de overweg vaak onnodig lang gesloten blijft. Ook komt het wel eens voor, dat de trein al bij het inrijdsein staat te wachten en met toeteren het stationspersoneel probeert te activeren. In Emmen zijn diverse plannen geweest om de overweg in de Boslaan bij het station te vervangen door tunnel.

De overheid wil het aantal ongelukken op overwegen verder laten dalen. In 1996 krijgt Railinfrabeheer de taak om de overwegen in Nederland beter te beveiligen. Concreet betekent dit dat de alle AKI's omgebouwd worden naar AHOB. Ook worden weinig gebruikte overwegen opgeheven. Railinfrabeheer heeft zich tot taak gesteld om de gehele operatie in 2010 klaar te hebben. In 2000 wordt het ombouwprogramma versneld met als doel klaar te zijn voor 2006. Ook de AKI's aan de spoorlijn Zwolle - Emmen zijn in deze periode vervangen door (mini) AHOB's.

Na enkele ernstige ongelukken op Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO) begint ProRail in 2018 aan een campagne om alle nog bestaande niet actief beveiligde overwegen in Nederland op te heffen. Ook de nog bestaande NABO's aan de spoorlijn Zwolle - Emmen moeten dicht of worden vervangen door een AHOB. De actie moet eind 2023 zijn afgerond. Waarbij ProRail het motto hanteert de beste overweg is geen overweg. Ook AHOB's moeten waar mogelijk vervangen worden door bruggen of tunnels. Dit is echter te kostbaar om grootschalig door te voeren.

In de spoorlijn Zwolle - Emmen zijn op dit moment de volgende overwegen aanwezig of aanwezig geweest.

Kilometer:
2,x
Straat:
Heinoseweg
Plaats:
Zalné
Toelichting:
De overweg lag oorspronkelijk in landelijk gebied ter hoogte van het buurtschap Zalné. De overweg is voorzien van een AHOB installatie. Door de stadsuitbreiding van Zwolle komt er steeds meer bebouwing in de buurt. De Heinoseweg wordt omgevormd tot de doorgaande weg N35. De overweg wordt in de jaren 70 vervangen door een tunnel.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
4,218
Straat:
Herfterlaan / Selhorst
Plaats:
Herfte
Toelichting:
Overweg voorzien van AKI installatie, later een mini AHOB. Deze overweg komt na de aanleg van de dive-under bij Herfte te vervallen en wordt vervangen door een fietsbrug over het open gedeelte van de dive-under. Op 9 juli 2021 is de overweg opgeheven.

[herfte_025]
Mini AHOB in de Selhorst, een zijstraat van de Herfterlaan, te Herfte gezien naar het zuiden.
Foto R. van Wissen, 5 september 2007.
Kilometer:
4,555
Straat:
Valkenbergweg / Erfgenamenweg
Plaats:
Herfte
Toelichting:
In augustus 1976 wordt een AKI op deze overweg in dienst gesteld. Tegenwoordig voorzien van een AHOB installatie met aan de zuidzijde een grote overwegboom en aan de noordkant een mini overwegboom. Bij het aansluiten van de dive-under in 2021 is het spoor ter hoogte van de overweg iets aangepast.

[herfte_006]
AHOB in Erfgenamenweg te Herfte gezien naar het noorden.
Foto R. van Wissen, 5 september 2007.
Kilometer:
5,154
Straat:
Herfterlaan
Plaats:
Herfte
Toelichting:
In 1961 wordt een AKI op deze overweg in dienst gesteld. Tegenwoordig voorzien van een mini AHOB installatie. In het weekend van 30 september 2023 t/m 2 oktober 2023 wordt de overweg door aannemer Swietelsky vervangen vervangen door een nieuw exemplaar.

[herfte_026]
Mini AHOB in de Herfterlaan te Herfte gezien naar het noorden.
Foto R. van Wissen, 5 september 2007.
Kilometer:
5,655
Straat:
Oude Dalfserweg
Plaats:
Herfte
Toelichting:
In 1971 wordt een AKI op deze overweg in dienst gesteld. Overweg tegenwoordig voorzien van een mini AHOB installatie.

[herfte_030]
Mini AHOB in de Oude Dalfserweg te Herfte gezien naar het noorden.
Foto R. van Wissen, 26 september 2007.
Kilometer:
7,521
Straat:
Herfterweg
Plaats:
Dalfsen / Marshoek
Toelichting:
In december 1975 wordt een AKI op deze overweg in dienst gesteld. Overweg tegenwoordig voorzien van een mini AHOB installatie.

[herfte_036]
Mini AHOB in de Herfterweg te Herfte gezien naar het noorden.
Foto R. van Wissen, 26 september 2007.
Kilometer:
8,252
Straat:
Marshoekersteeg
Plaats:
Dalfsen / Marshoek
Toelichting:
Mini AHOB installatie.

[marshoek_002]
Mini AHOB installatie in Marshoekersteeg gezien naar het noorden.
Foto R. van Wissen, 26 september 2007.
Kilometer:
8,784
Straat:
Koepelallee
Plaats:
Dalfsen / Marshoek
Toelichting:
Mini AHOB installatie.

[marshoek_007]
Mini AHOB installatie in Koepelallee gezien naar het noorden.
Foto R. van Wissen, 26 september 2007.
Kilometer:
9,485
Straat:
Overpad Voetsteeg 8
Plaats:
Dalfsen
Toelichting:
Onbewaakt, inmiddels opgeheven.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
11,012
Straat:
Overpad Zuidelijke Vechtdijk 2
Plaats:
Dalfsen
Toelichting:
NABO moet eind 2023 opgeheven zijn of vervangen door een AHOB.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
11,393 (hoofdrijbaan) en 11,427 (fietspad)
Straat:
Poppenallee (N757) voorheen Emmerweg (11,666)
Plaats:
Dalfsen
Toelichting:
De overweg wordt vanuit het station bediend. Het is dus geen AHOB maar een EHOB. Bij de vernieuwing van de beveiliging in maart 1962 wordt het een echte AHOB.

De overweg wordt in de loop der tijd uitgebreid. Twee aparte overwegen voor autoverkeer en fietsers. Fietspad loopt aan de zijde Dalfsen. De overweg voor het fietspad heeft zeer lange houten bomen.

In het weekend van 30 september 2023 t/m 2 oktober 2023 wordt de overweg door aannemer Swietelsky vervangen door een nieuw exemplaar.

[NVBS-NOLS_034]
Overweg in de Poppenallee bij km 11,6. De overweg wordt vanuit het station bediend. Het is dus geen AHOB maar een EHOB.
Collectie NVBS-Railverzamelingen, Foto R. Ankersmit, 6 juli 1961.

[dalfsen_054]
Overweg in de Poppenallee N757 te Dalfsen. Fietspad op de voorgrond en het weggedeelte op de achtergrond. Foto in zuidelijke richting genomen.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
12,171
Straat:
Overpad naar het 2e perron van het station
Plaats:
Dalfsen
Toelichting:
Oorspronkelijk is het overpad beveiligd met een ketting die door de stationschef wordt opgehangen als er een trein aankomt. Tegenwoordig wordt het overpad als verbinding tussen het 1e en 2e perron beveiligd met een AOB die het hele overpad afsluiten zonder andreaskruis en waarschuwingslichten.

[dalfsen_065]
Overpad tussen het 1e en 2e perron van station Dalfsen.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
12,264
Straat:
Stationsweg / Heinoseweg
Plaats:
Dalfsen
Toelichting:
De oorspronkelijke overweg wordt vanuit het station bediend. De sluitbomen die voorzien zijn van een hangwerk sluiten de volledige overweg af. Later is de overweg verzien van een AHOB.

[NVBS-NOLS_035]
De overweg in de Stationsweg te Dalfsen bij km 12,265, die wordt bediend vanuit het stationsgebouw.
Collectie NVBS-Railverzamelingen, Foto R. Ankersmit, 6 juli 1961.

[dalfsen_063]
Overweg in de Stationsweg te Dalfsen gezien richting het noorden. Links staat het station.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
12,82
Straat:
Particuliere overweg
Plaats:
Dalfsen
Toelichting:
NABO eind jaren 10 van de 21e eeuw opgeheven.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
13,829
Straat:
Overpad Rechterensedijk 2
Plaats:
Dalfsen / Rechteren
Toelichting:
NABO moet eind 2023 opgeheven zijn of vervangen door een AHOB.

[dalfsen_073]
Niet actief beveiligde overweg, zijstraat van de Rechterensedijk.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
14,004
Straat:
Overpad Rechterensedijk 4
Plaats:
Dalfsen / Rechteren
Toelichting:
NABO moet eind 2023 opgeheven zijn of vervangen door een AHOB.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
14,304
Straat:
Dalmsholterweg
Plaats:
Dalfsen / Rechteren
Toelichting:
Overweg tegenwoordig voorzien van een AHOB.

[rechteren_001]
Overweg in de Dalmsholterweg gezien in noordelijke richting. Aan de overkant van de overweg was links vroeger de opgang naar het perron van de stopplaats Rechteren.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
14,68
Straat:
Particuliere overweg
Plaats:
Dalfsen / Rechteren
Toelichting:
NABO eind jaren 10 van de 21e eeuw opgeheven.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
15,89
Straat:
Particuliere overweg
Plaats:
Dalfsen / Rechteren
Toelichting:
NABO moet eind 2023 opgeheven zijn of vervangen door een AHOB.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
16,094
Straat:
Venneweg
Plaats:
Dalfsen / Rechteren
Toelichting:
Overweg voorzien van een Mini AHOB

[rechteren_002]
Overweg in de Venneweg tussen Rechteren en Ommen.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
16,731
Straat:
Het Lageveld
Plaats:
Dalfsen / Rechteren
Toelichting:
Overweg tegenwoordig voorzien van een AHOB.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
17,011
Straat:
Vlierhoekweg
Plaats:
Dalfsen / Hessum
Toelichting:
Overweg tegenwoordig voorzien van een mini AHOB.

[rechteren_003]
Overweg in de Vlierhoekweg gezien in de richting van het noorden.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
17,92
Straat:
Particuliere overweg
Plaats:
Vilsteren
Toelichting:
De voorzien van een houten hek dat voetgangers moeten openen om het spoor over te steken. ProRail heeft als doel gesteld dat deze NABO eind 2023 moet zijn opgeheven of vervangen door een AHOB. De overweg gelegen op het landgoed Vilsteren wordt in 2024 vervangen door een houten brug.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
18,480
Straat:
Borrinkdijk
Plaats:
Vilsteren
Toelichting:
Wandelpad met overweg tegenwoordig voorzien van een AHOB.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
18,913
Straat:
Vilsterse Allee
Plaats:
Vilsteren
Toelichting:
Overweg tegenwoordig voorzien van een AHOB.

[vilsteren_005]
Overweg in de Vilsterse Allee gezien in de richting van het noorden.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
20,111
Straat:
Overpad Heidebloem
Plaats:
Vilsteren
Toelichting:
NABO moet eind 2023 opgeheven zijn of vervangen door een AHOB.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
21,349
Straat:
Nieuwedijk
Plaats:
Ommen / Giethem
Toelichting:
Overweg voorheen voorzien van een AKI, tegenwoordig een AHOB

[ommen_074]
Overweg Nieuwedijk te Giethem gezien in noordelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
22,036
Straat:
Reggemarsdijk
Plaats:
Ommen
Toelichting:
Overweg tegenwoordig voorzien van mini AHOB.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
22,430
Straat:
Wolfskuilstraat
Plaats:
Ommen
Toelichting:
Overweg tegenwoordig voorzien van mini AHOB.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
23,118
Straat:
Overpad naar het perron
Plaats:
Ommen
Toelichting:
Overpad is tegenwoordig voorzien van een AOB die de hele overweg afsluit zonder andreaskruis en waarschuwingslichten.

[ommen_106]
Overpad tussen het 1e en 2e perron van station Ommen.
Foto R. van Wissen, 29 juni 2013.
Kilometer:
23,258
Straat:
Stationsweg / Hammerweg (Ten noorden van de overweg heet de straat nu Stationsweg en ten zuiden is de naam Hammerweg. Vroeger heette de hele straat Hammerweg.)
Plaats:
Ommen
Toelichting:
Mechanische overwegbomen bediend vanuit een wachthuisje nabij de overweg. Later vanuit het station van Ommen. Nu AHOB installatie. Aan beide kanten extra overwegen voor gecombineerde fiets- en voetpaden. De fiets- en voetpaden hebben bomen die de gehele doorgang aan beide zijden van het spoor geheel afsluiten. Opmerkelijk is dat het westelijke fietspad aan de ene kant een houten overwegboom heeft en aan de andere kant een aluminium exemplaar.

Voor automobilisten in de richting van het centrum van Ommen is er extra verlichtbaar waarschuwingsbord aanwezig dat er op attendeert om de overweg altijd vrij te houden.

[ommen_002]
Overweg in de Stationsweg te Ommen.
Ansichtkaart, uitgegeven door de firma Dijks en Steen te Ommen.

[ommen_131]
Overweg in de Stationsstraat te Ommen gezien richting het noorden.
Foto R. van Wissen, 29 juni 2013.

[ommen_132]
Waarschuwingsbord om de overweg vrij te houden gezien richting het noorden.
Foto R. van Wissen, 29 juni 2013.
Kilometer:
24,38
Straat:
Particuliere overweg
Plaats:
Ommen
Toelichting:
NABO moet eind 2023 opgeheven zijn of vervangen door een AHOB.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
24,960
Straat:
Besthemerseweg
Plaats:
Ommen
Toelichting:
Oorspronkelijk een niet actief beveiligde overweg (NABO). Later is de overweg beveiligd met een AHOB.

[NVBS-NOLS_003]
De restanten van het in 1930 aangelegde perron van de voormalige halte Sterkamp bij km 24,95. Op de voorgrond de niet actief beveiligde overweg in de Besthermerberg.
Collectie NVBS-Railverzamelingen, Foto R. Ankersmit, 7 september 1959.

[ommen_076]
Overweg Bestemerberg gezien in noordelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
25,997
Straat:
Eerderveldweg
Plaats:
Ommen
Toelichting:
Lange tijd onbewaakt, tegenwoordig is de overweg voorzien van een AHOB.

[ommen_077]
Overweg Eerderveldsweg gezien in noordelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
27,160
Straat:
Overpad Zeesserbosch
Plaats:
Ommen
Toelichting:
NABO die door ProRail eind jaren 10 op de 21e eeuw op de lijst is gezet om voor eind 2023 op te heffen of te vervangen door een AHOB. Inmiddels is de overweg verwijderd.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
27,844
Straat:
Eerderdijk
Plaats:
Ommen / Junne
Toelichting:
Onverharde weg welke niet toegankelijk is voor gemotoriseerd verkeer beveiligd met mini AHOB.

[junne_006]
Overweg Eerderdijk gezien in zuidelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
28,495
Straat:
Nieuwe Hammerweg
Plaats:
Ommen / Junne
Toelichting:
Bij deze overweg lag vroeger de stopplaats Junne. Overweg is tegenwoordig beveiligd met AHOB.

[junne_008]
Overweg Nieuwe Hammerweg in Junne gezien in noordelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
29,833
Straat:
Gemoelakseweg
Plaats:
Ommen / Beerze
Toelichting:
Overweg is tegenwoordig voorzien van een AHOB.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
30,942
Straat:
De Stroperij
Plaats:
Ommen / Beerze
Toelichting:
Overweg voorzien van een hek met een deur en een andreaskruis. Op de deur zit een bordje met de tekst "Eigen weg". NABO moet eind 2023 opgeheven zijn of vervangen door een AHOB. Bij de overweg was voorheen de stopplaats Beerse aanwezig.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
31,263
Straat:
Beerzerhooiweg (zuidzijde) / Beerzerpoort (noordzijde)
Plaats:
Ommen / Beerze
Toelichting:
Overweg is tegenwoordig voorzien van een AHOB.

[beerze_001]
Overweg Beerzerhooiweg / Beerzerpoort gezien in noordelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
32,082
Straat:
Mariënbergerdijk
Plaats:
Ommen / Beerze
Toelichting:
Overweg is tegenwoordig voorzien van een AHOB.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
32,516
Straat:
Zwarteweg
Plaats:
Ommen / Beerze
Toelichting:
In november 1970 wordt de overweg in de Zwarteweg voorzien van een AKI. Tegenwoordig is de overweg voorzien van AHOB.

In het weekend van 30 september 2023 t/m 2 oktober 2023 wordt de overweg door aannemer Swietelsky vervangen door een nieuw exemplaar.

[beerze_006]
Overweg Zwarteweg gezien in noordelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
33,587
Straat:
Stouwdijk
Plaats:
Ommen / Beerze
Toelichting:
Onbeveiligd.

[beerze_009]
Overweg in de Stouwdijk in noordelijke richting. Op de voorgrond de spoorlijn uit Geerdijk. Op de achtergrond de spoorlijn uit Ommen.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
33,778
Straat:
Kloosterdijk (zuidzijde) / Nieuweweg (noordzijde)
Plaats:
Gemeente Ambt Hardenberg / Mariënberg
Toelichting:
Weg vlak bij station Mariënberg. AHOB met extra overweg voor fietspad. Aan de noordzijde hangen extra waarschuwingslichten boven de weg.

[marienberg_094]
Gesloten overweg Kloosterdijk / Nieuweweg gezien in noordelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
33,9
Straat:
Overpad naar het eilandperron
Plaats:
Hardenberg / Mariënberg
Toelichting:
Oorspronkelijk wordt het overpad beveiligd met een ketting die door de stationschef wordt opgehangen als er een trein komt. Later is het overpad voorzien van simpele sluitbomen. Tegenwoordig is het overpad voorzien van een AOB die het hele overpad afsluit zonder andreaskruis en waarschuwingslampen, maar met een hangwerk om te voorkomen dat reizigers onder de boom door kruipen om de trein te kunnen halen.

[marienberg_141]
Overpad naar het eilandperron in gesloten toestand. Sluitbomen voorzien van hangwerk om te voorkomen dat reizigers er onderdoor kruipen.
Foto R. van Wissen, 29 juni 2013.
Kilometer:
34,475
Straat:
Tweede Elsweg
Plaats:
Hardenberg / Mariënberg
Toelichting:
Weg is onverhard en beveiligd met AHOB. Direct achter emplacement Mariënberg.

[marienberg_104]
Overweg in de Tweede Elsweg gezien in zuidelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
35,112
Straat:
Pallegarsteweg
Plaats:
Hardenberg / Mariënberg
Toelichting:
Overweg is tegenwoordig voorzien van een AHOB.

[marienberg_105]
Overweg in de Pallegarsteweg gezien in noordelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
35,628
Straat:
Eerste Elsweg
Plaats:
Hardenberg / Oud Bergentheim
Toelichting:
Overweg is tegenwoordig voorzien van een AHOB.

[bergentheim_031]
Gesloten overweg in de Eerste Elsweg in noordelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
36,508
Straat:
Schapenweg (zuidzijde) / Slotweg (noordzijde)
Plaats:
Hardenberg / Bergentheim
Toelichting:
Overweg is tegenwoordig voorzien van een AHOB.

[bergentheim_035]
Overweg in de Schapenweg / Slotweg in noordelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
37,323
Straat:
Fliersdijk
Plaats:
Hardenberg / Bergentheim
Toelichting:
Nabij voormalige halte Bergentheim. Overweg is beveiligd met een AHOB.

[bergentheim_036]
Overweg in de Fliersdijk in noordelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
38,312
Straat:
Haarweg
Plaats:
Hardenberg / Bergentheim
Toelichting:
Overweg is tegenwoordig voorzien van een mini AHOB.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
40,042
Straat:
Bruchterbeekweg
Plaats:
Hardenberg
Toelichting:
Tot 1960 een niet actief beveiligde overweg. In 1960 wordt een AKI geplaatst. Inmiddels is de AKI vervangen door een mini AHOB.

[NVBS-NOLS_006]
Het baanvak Mariënberg- Coevorden op de plek van de voormalige halte Brucht bij km 40,05 met de overweg in de Bruchterbeekweg, waar een automatische knipperlichtinstallatie (AKI) in aanbouw is.
Collectie NVBS-Railverzamelingen, Foto R. Ankersmit, 22 april 1960.
Kilometer:
40,749
Straat:
Twenteweg (N343)
Plaats:
Hardenberg
Toelichting:
Dubbele overweg met een hoofdweg en een parallelweg aan de zijde Emmen.

[hardenberg_054]
Overweg in de Twenteweg (N343) te Hardenberg gezien in noordelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.

[hardenberg_052]
Overweg in de parallelweg van de Twenteweg (N343) te Hardenberg gezien in noordelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
41,136
Straat:
Lage Inkweg
Plaats:
Hardenberg
Toelichting:
Fietspad met AHOB.

[hardenberg_055]
Overweg in de Lage Inkweg te Hardenberg gezien in zuidelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
41,719
Straat:
Bruchterweg
Plaats:
Hardenberg
Toelichting:
Overweg ligt op het terrein van de firma Wavin. Overweg is beveiligd met een AHOB.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
42,224
Straat:
Jan Weitkamplaan
Plaats:
Hardenberg
Toelichting:
AHOB met aan beide zijde extra sluitbomen voor voetpad. Jan Weitkamplaan heeft ter hoogte van de overweg een verhoogde scheiding tussen de beide rijstroken. Dicht bij het station van Hardenberg.

[hardenberg_059]
Overweg in de Jan Weitkamplaan te Hardenberg gezien in noordelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
42,340
Straat:
Overpad naar het eilandperron
Plaats:
Hardenberg
Toelichting:
AOB beveiliging van het overpad naar het eilandperron van station Hardenberg. Sluitbomen zijn voorzien van hangwerken om te voorkomen dat mensen onder de sluitbomen kruipen. Er zijn geen waarschuwingslampen en andreaskruizen gemonteerd.

[hardenberg_138]
Overpad naar het eilandperron van station Hardenberg Foto R. van Wissen, 21 april 2016.
Kilometer:
42,671
Straat:
Parallelweg
Plaats:
Hardenberg
Toelichting:
Ter hoogte van de ploegbaaswoning. Eerst een AKI, later vervangen door een AHOB die de gehele overweg afsluit. De overweg in de parallelweg is tegenwoordig alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Voor de overweg staan paaltjes om auto's tegen te houden.

[hardenberg_084]
Overweg in Parallelweg gezien in noordelijke richting. Op de achtergrond de voormalige ploegbaaswoning.
Foto R. van Wissen, 29 juni 2013.
Kilometer:
43,189
Straat:
Floralaan (1)
Plaats:
Hardenberg
Toelichting:
Dubbele overweg met fietspad voorzien van een AHOB.

[hardenberg_070]
Overweg in Floralaan (1) zijde centrum Hardenberg gezien in zuidelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
43,917
Straat:
Floralaan (2)
Plaats:
Hardenberg
Toelichting:
Viervoudige overweg met staande uit (gezien vanuit de richting Zwolle) 4 afzonderlijke overwegen met bomen voor voetpad, fietspad, weg en voetpad.

[hardenberg_072]
Overweg in Floralaan (2) zijde Gramsbergen gezien in zuidelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
44,614
Straat:
Rodedijk / Westeindigerdijk
Plaats:
Hardenberg / Baalder
Toelichting:
Overweg is tegenwoordig voorzien van een AHOB.

[baalder_001]
Overweg in de Westeindigerdijk gezien in noordelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
44,814
Straat:
Hardenbergweg
Plaats:
Hardenberg
Toelichting:
Onbeveiligd.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
45,127
Straat:
Overpad
Plaats:
Hardenberg
Toelichting:
Onbeveiligd.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
45,438
Straat:
Meester Brasweg
Plaats:
Gramsbergen / Baalder
Toelichting:
Overweg is tegenwoordig voorzien van een mini AHOB.

[baalder_002]
Overweg in de Meester Brasweg gezien in noordelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
45,971
Straat:
Schooldijk
Plaats:
Gramsbergen / Baalder
Toelichting:
Overweg is tegenwoordig voorzien van een mini AHOB.

[baalder_004]
Overweg in de Schooldijk gezien in zuidelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
46,512
Straat:
Kanaalweg
Plaats:
Gramsbergen
Toelichting:
Overweg is tegenwoordig voorzien van een mini AHOB.

[gramsbergen_051]
Overweg in de Kanaalweg gezien in zuidelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
47,300
Straat:
Oostermaatsteeg
Plaats:
Gramsbergen
Toelichting:
Overweg is tegenwoordig voorzien van een mini AHOB.

[gramsbergen_052]
Overweg in de Oostermaatsteeg gezien in zuidelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
47,9
Straat:
Overpad naar het perron
Plaats:
Gramsbergen
Toelichting:
Oorspronkelijk beveiligt de stationschef het overpad met een ketting. Daarna is het overpad naar het perron voorzien van simpele sluitbomen die door de stationschef elektrisch worden bediend. Tegenwoordig is het overpad naar het perron voorzien van een AOB die de gehele opgang afsluit zonder andreaskruis en waarschuwingslichten.

[gramsbergen_029]
Overpad naar het 2e perron met een simpele sluitboom.
Foto R. van Wissen, jaren 80 van de 20e eeuw.
Kilometer:
48,020
Straat:
Voorstraat / De Oostermaat
Plaats:
Gramsbergen
Toelichting:
Mechanische bediening vanuit het station, later AHOB. Aan de stationszijde zijn extra bomen aanwezig voor de beveiliging van het voetpad.

[gramsbergen_047]
Ombouw van de overweg in 1987. De mechanische overwegbomen worden vervangen door een AHOB.
Foto R. van Wissen, 9 mei 1987.

[gramsbergen_058]
Overweg in de Voorstraat gezien in noordelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
49,836
Straat:
Particuliere weg
Plaats:
Gramsbergen / De Haandrik
Toelichting:
Tot herfst 2010 is de overweg niet actief beveiligd. Bij het vervangen van de brug heeft de overweg een mini AHOB installatie gekregen.

[dehaandrik_016]
Particuliere niet actief beveiligde overweg vlak voor de brug bij De Haandrik (zijde Gramsbergen).
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.

[dehaandrik_029]
Bij het plaatsen van de nieuwe brug bij De Haandrik heeft de particuliere overweg een AHOB installatie gekregen.
Foto R. van Wissen, 24 februari 2011.
Kilometer:
49,958
Straat:
Holtheme de Haandrik
Plaats:
Gramsbergen / De Haandrik
Toelichting:
Overweg eerst voorzien van een AKI, later vervangen door mini AHOB

[dehaandrik_014]
Overweg in de Holtheme in De Haandrik gezien in zuidelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
54,442
Straat:
Monierweg
Plaats:
Coevorden
Toelichting:
Overweg is tegenwoordig voorzien van een AHOB.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
54,875
Straat:
Beukenlaan
Plaats:
Coevorden
Toelichting:
Oorspronkelijk mechanische overwegbomen die bediend worden vanuit de brugwachterswoning. De beide sluitbomen staan allebei aan de zijde van de brugwachterswoning. Later vervangen door een AKI. Overweg is in 1987 bij de elektrificatie en modernisering opgebroken.

[coevorden_162]
Voormalige overweg Beukenlaan. Waar nu een bovenleidingsmast staat was vroeger de overweg.
Foto R. van Wissen, 28 mei 2005.
Kilometer:
55,052
Straat:
Krimweg
Plaats:
Coevorden
Toelichting:
De mechanische overwegbomen worden bediend door de bewoner van wachterswoning 7. Later bediend vanuit het stationsgebouw. Tegenwoordig is de overweg voorzien van een AHOB die gekoppeld is aan het uitrijsein van Coevorden.

[coevorden_121]
Krimweg met overwegbomen te Coevorden.
Ansichtkaart, uitgegeven door J. Fokke boekhandel te Coevorden.

[coevorden_122]
Krimweg met overwegbomen te Coevorden. De weg is inmiddels behoorlijk breder dan op de eerste foto.
Ansichtkaart, uitgegeven door J.H. Bos uit Coevorden.
Kilometer:
55,4
Straat:
Overpad naar perron
Plaats:
Coevorden
Toelichting:
Oorspronkelijk beveiligt de stationschef het overpad met een ketting. Daarna is het overpad voorzien van simpele sluitbomen die elektrisch bediend worden. Later vervangen door AOB die het gehele overpad naar het perron afsluiten zonder andreaskruis en waarschuwingslichten.

[coevorden_138]
Overpad naar perron met simpele sluitbomen.
Foto R. van Wissen, jaren 80 van de 20e eeuw vlak voor het aanbrengen van de bovenleiding. De portalen zijn al geplaatst.
Kilometer:
55,854
Straat:
Wethouder J.B. Hemelweg / Poppenharelaan
Plaats:
Coevorden
Toelichting:
Vervangt de overweg in de Loolaan. Overweg is beveiligd met een AHOB.

[coevorden_153]
Aanleg van de overweg in de J.B. Hemelweg. Rechts van de overweg is de voormalige post III van de overweg in de Looweg nog te zien.
Foto R. van Wissen, 9 mei 1987.
Kilometer:
55,888
Straat:
Weg Coevorden - Dalen (Poppenharelaan / Looweg)
Plaats:
Coevorden
Toelichting:
Mechanische overwegbomen bediend door de bewoner van wachterswoning 8. Om de weggebruikers attent te maken op de overweg zijn de spoorbomen een tijd voorzien geweest van extra waarschuwingsborden. Vanaf eind jaren 50 / begin jaren 60 wordt de overweg bediend vanuit Post III die aan de overkant van de weg gebouwd wordt. Begin 1987 is overweg opgeheven en vervangen door de J.B. Hemelweg. Post III wordt aansluitend afgebroken. Inmiddels is het gebied compleet gerenoveerd en is de plaats van de oude overweg niet meer herkenbaar.

[coevorden_009]
Overweg in de weg naar Dalen. In 1918 komen in deze straat de sporen van de EDS-tramlijn te liggen.
Ansichtkaart, uitgegeven door Wed. K. Vrachtdoender in Coevorden. Kaart is afgestempeld in 1906.

[NVBS-NOLS_038]
De overweg in de Poppenharelaan te Coevorden met woning 8 bij km 55,89 en wachtpost III km bij 55,905. Op de overwegbomen zijn extra waarschuwingsborden aangebracht.
Collectie NVBS-Railverzamelingen, Foto R. Ankersmit, 4 maart 1962.

[coevorden_156]
Overweg in de weg naar Dalen, gezien in de richting Dalen. Rechts staat post III van waaruit de overwegbomen bediend worden. Links van de overweg heeft de wachterswoning gestaan.
Foto R. van Wissen, begin van de jaren 80.
Kilometer:
56,630
Straat:
Wethouder Donkerstraat / Hofstedelaan
Plaats:
Coevorden
Toelichting:
AHOB met extra overweg voor fietspad aan de zijde Coevorden.

[coevorden_192]
Overweg in de Wethouder Donkerstraat gezien in zuidelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
57,286
Straat:
De Loo (westzijde) / Hulsvoorderdijk (oostzijde)
Plaats:
Coevorden
Toelichting:
Overweg is beveiligd met AHOB die aan beide zijde voorzien is van een beveiligde overweg voor het fietspad met dubbele sluitbomen.

[coevorden_193]
Overweg in de Hulsvoorderwijk / De Loo gezien in oostelijke richting.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Kilometer:
57,64
Straat:
Particuliere overweg
Plaats:
Dalen
Toelichting:
NABO moet eind 2023 opgeheven zijn of vervangen door een AHOB.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
58,415
Straat:
Oude Coevorderweg
Plaats:
Dalen
Toelichting:
De overweg is beveiligd met een AHOB sinds 1991. Vanuit de richting Dalen zit voor de overweg een scherpe bocht in de weg, waardoor aankomend verkeer de overweg niet ziet. In de bocht is een paal met voorwaarschuwing geplaatst.

[dalen_034]
Overweg in de Oude Coevorderweg gezien vanuit de richting Dalen.
Foto R. van Wissen, 8 juni 2016.
Kilometer:
58,870
Straat:
Burgemeester Bouwmeesterstraat
Plaats:
Dalen
Toelichting:
De overweg is tegenwoordig beveiligd met een AHOB.

[dalen_049]
Overweg in de Burgemeester Bouwmeesterstraat gezien in de richting Dalen.
Foto R. van Wissen, 8 juni 2016.
Kilometer:
59,370
Straat:
Reinderdijk
Plaats:
Dalen
Toelichting:
De overweg is beveiligd met een AHOB.

[dalen_042]
Overweg in de Reinderdijk gezien in de richting Dalen.
Foto R. van Wissen, 8 juni 2016.
Kilometer:
59,479
Straat:
Oude Dalerveensestraat
Plaats:
Dalen
Toelichting:
Overweg is opgebroken

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
59,780
Straat:
Dalerveensestraat
Plaats:
Dalen
Toelichting:
Overweg is beveiligd met een AHOB met een aparte overweg voor fietsers aan de zijde Coevorden.

[dalen_056]
Overweg in de Dalerveensestraat gezien in de richting Dalen.
Foto R. van Wissen, 8 juni 2016.
Kilometer:
62,825
Straat:
Hoolingers / De Haar / Hoofdstraat
Plaats:
Sleen / Dalerveen
Toelichting:
Overweg is voorzien van een AKI, die later is vervangen door een AHOB.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
63,388
Straat:
Schimmelarij
Plaats:
Sleen / Dalerveen
Toelichting:
Overweg is voorzien van een AKI, die later is vervangen door een AHOB.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
64,13
Straat:
Particuliere overweg
Plaats:
Sleen
Toelichting:
NABO moet eind 2023 opgeheven zijn of vervangen door een AHOB.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
65,095
Straat:
Particuliere overweg
Plaats:
Sleen
Toelichting:
Niet actief beveiligde overweg, die inmiddels is opgeheven.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
65,472
Straat:
Nieuweweg
Plaats:
Sleen / Veenoord
Toelichting:
Overweg is oorspronkelijk beveiligd met een AKI. Tot 20 april 2014 een AHOB voor de spoorlijnen Coevorden - Emmen en Nieuw-Amsterdam - Schoonebeek. Na die tijd alleen voor de spoorlijn Coevorden - Emmen. Het spoor is alleen uit de weg verwijderd. Links en rechts van de overweg is het spoor nog aanwezig. Sinds 2011 is de spoorlijn naar Schoonebeek al niet meer berijdbaar, maar is het spoor nog niet verwijderd.

[nw_amsterdam_039]
Beveiligde overweg met dubbel andreaskruis in de Nieuweweg te Nieuw-Amsterdam.
Foto R. van Wissen, 19 oktober 2007.

[nw_amsterdam_180]
Beveiligde overweg met enkel andreaskruis in de Nieuweweg te Nieuw-Amsterdam, na het verwijderen van het spoor naar Schoonebeek uit de weg.
Foto R. van Wissen, 24 juni 2014.
Kilometer:
65,930
Straat:
Van Goghstraat (voorheen Vaart Z.Z.)
Plaats:
Sleen / Veenoord
Toelichting:
Vanaf de opening van de spoorlijn voorzien van trekwipsluitbomen met traliewerk te bedienen door de brugwachter (brugwachterswoning nummer 9) te Nieuw-Amsterdam. De brugwachter dient daartoe via de brug de Hoogeveenschevaart over te steken. Vanaf 1946 wordt de overweg bediend vanuit de naast gelegen post I. Sinds 1987 wordt de overweg elektrisch bediend.

[nw-amsterdam_025]
Brug over het kanaal met op de voorgrond de overweg in de Van Goghstraat met mechanische overwegbomen.
Foto R. van Wissen, 20 september 1986.
Kilometer:
65,965
Straat:
Industrieweg (voorheen Trekkenweg)
Plaats:
Sleen / Veenoord
Toelichting:
Mechanische overwegbomen die bediend worden vanuit het station. De overweg bezit aan iedere kant van de weg 2 sluitbomen die samen de gehele overweg afsluiten. Sinds 1987 is de overweg elektrisch bediend. Tegenwoordig is de overweg voorzien van een AHOB.

[Grafik]
Mechanisch bediende overweg in de Trekkenweg nu Industrieweg te Nieuw-Amsterdam.
Ansichtkaart, uitgegeven door Warenhuis G. Luth te Nieuw-Amsterdam.
Kilometer:
66,194, later 66,115
Straat:
Overpad naar het perron
Plaats:
Nieuw-Amsterdam
Toelichting:
Overpad wordt in november 1976 voorzien van sluitbomen. In 1977 verplaatst naar kilometer 66,115. Inmiddels is het overpad voorzien van een AOB die het gehele overpad afsluit zonder andreaskruizen en waarschuwingslampen.

[nw-amsterdam_054]
Overpad naar het 2e perron. Langs het 2e perron staat een olietrein klaar voor vertrek. Langs het 1e perron een DE3 treinstel naar Emmen.
Foto R. van Wissen, jaren 80 van de 20e eeuw.

[nw-amsterdam_306]
Overpad naar het 2e perron gezien vanaf het 2e perron.
Foto R. van Wissen, 29 mei 2021.
Kilometer:
Voorheen 66,660, later 66,706
Straat:
Bedrijvenweg / Veilingstraat
Plaats:
Emmen / Nieuw-Amsterdam
Toelichting:
Mechanische overwegbomen bediend vanuit post T in het stationsgebouw. In 1973 is er een gesloten TV-circuit aanwezig om het wegverkeer in de gaten te houden. In maart 1977 voorzien van elektrisch bediende overwegbomen die vanuit post T in het stationsgebouw worden bediend. Sinds 1987 voorzien van een AHOB.

[nw-amsterdam_082]
Ombouw van de overweg Bedrijvenweg / Veilingstraat tijdens de grote buitendienststelling ten behoeve van de elektrificatie.
Foto R. van Wissen, 9 mei 1987.
Kilometer:
66,997
Straat:
-
Plaats:
Nieuw-Amsterdam
Toelichting:
Overweg is voorzien van een AKI. In maart 1977 is de overweg opgebroken.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
67,362
Straat:
Overpad Verlengde Wilhelmsweg
Plaats:
Nieuw-Amsterdam
Toelichting:
Onbewaakte overweg in de toegangsweg naar een woonhuis dat aan de overkant van het spoor staat. In overleg met de bewoners, gemeente, ProRail en een landbouwer wordt de overweg in 2021 opgeheven. De bewoners krijgen een weggetje parallel aan de spoorlijn naar de Scheidingsweg om bij hun huis te komen. Daarvoor geeft de landbouwer een strookje land op, maar wordt daarvoor gecompenseerd met een stukje land op een andere plaatst.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
69,035
Straat:
Zijweg / Wilhemsweg
Plaats:
Emmen / Nieuw-Amsterdam
Toelichting:
Oorspronkelijk is de overweg onbeveiligd. Na 1965 beveiligt met een AKI. De AKI wordt later vervangen door mini AHOB.

[nw-amsterdam_308]
De nog onbeveiligde overweg in de Wilhelmsweg tussen Nieuw-Amsterdam en Emmen terwijl een nog rode DE3 passeert.
Collectie Drents Archief, fotonummer LG0436550, 1965.

[nw-amsterdam_185]
Overweg in de Wilhelmsweg tussen Nieuw-Amsterdam en Emmen Zuid is beveiligd met een mini AHOB.
Foto E. Masselink, 10 maart 2016.
Kilometer:
70,064
Straat:
Nieuw-Amsterdamsestraat (N853)
Plaats:
Emmen
Toelichting:
AHOB, aparte overweg voor fietspad aan de zijde Nieuw-Amsterdam. In 2008 zijn er extra waarschuwingslichten aangebracht voor extra zichtbaarheid. In 2010 is begonnen om de overweg te vervangen door een tunnel. Op het dak van de tunnel komt het station Emmen Zuid. De Nieuw-Amsterdamsestraat is meerdere maanden afgesloten voor al het verkeer.

Met de komst van de station Emmen Zuid is de overweg definitief vervangen door een onderdoorgang.

[emmen_033]
Overweg in de Nieuw-Amsterdmasestraat gezien richting het noorden. Het fietspad links heeft nog kleine overwegbomen.
Foto R. van Wissen, 15 januari 2007.

[emmen-zuid_001]
Overweg in de Nieuw-Amsterdamsestraat gezien richting het zuiden, rechts het fietspad. Voor de zichtbaarheid zijn extra waarschuwingslichten boven de weg aangebracht. Het fietspad heeft grote overwegbomen gekregen.
Foto R. van Wissen, 21 september 2008
Kilometer:
70,375
Straat:
Rietlandstraat
Plaats:
Emmen
Toelichting:
Overweg voorzien van een AKI, later is de overweg opgebroken.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
73,185
Straat:
Eigenhaardweg
Plaats:
Emmen
Toelichting:
Voorzien van een AKI-installatie. In het kader van de verbetering en elektrificatie van de spoorlijn Zwolle - Emmen tussen 1985 en 1987 voorzien van een nieuwe AKI-installatie. Tussen 1998 en 1999 is de overweg opgebroken.

[emmen_238]
Overweg in de Eigenhaardweg met AKI. In het kader van de verbetering van de spoorlijn Zwolle - Emmen krijgt de overweg een nieuwe AKI-installatie. De nieuwe installatie staat al gereed naast het bestaande exemplaar.
Foto E. Masselink, omstreeks 1986.
Kilometer:
73,205
Straat:
Nijbracht
Plaats:
Emmen
Toelichting:
AHOB met afzonderlijke overweg voor fietsers en voetgangers aan de zijde richting Zwolle. Aan de zijde Emmen heeft de overweg achterpadbomen voor een voetpad.

[emmen_032]
Overweg in de Nijbracht gezien in de richting van de Hondsrugweg.
Foto R. van Wissen, 15 januari 2007.
Kilometer:
73,544
Straat:
Bargermeerweg
Plaats:
Emmen
Toelichting:
Overweg is beveiligd met een AKI. Overweg is inmiddels opgebroken.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
73,810
Straat:
Dordseweg (voorheen Dordscheweg)
Plaats:
Emmen
Toelichting:
In de eerste jaren is de overweg niet beveiligd. Sinds 8 november 1961 is de overweg beveiligd met een AHOB-installatie. Tegenwoordig 2 gescheiden weghelften met ieder 2 rijbanen.

[emmen_039]
Niet actief beveiligde overweg in de Dordscheweg in Emmen aan het begin van de 20e eeuw.
Ansichtkaart.
Kilometer:
74,043
Straat:
Van Schaikweg
Plaats:
Emmen
Toelichting:
Oorspronkelijk enkele weg. Tegenwoordig twee gescheiden weghelften met ieder 2 rijbaan. In mei 1971 wordt de overweg voorzien van een AHOB installatie. Voor de overweg is aan beide zijde een wegversmalling naar 1 rijbaan per richting. Overweg is voorzien van AHOB-installatie.

[emmen_242]
Overweg in de Van Schaikweg gezien richting het westen (Centrum van Emmen).
Foto E. Masselink, 18 september 2016.
Kilometer:
74,344
Straat:
Kerkhoflaan
Plaats:
Emmen
Toelichting:
Sinds 23 maart 1959 is de overweg beveiligd met een AHOB-installatie.

[emmen_243]
Overweg in de Kerkhoflaan gezien richting het westen (Centrum van Emmen).
Foto E. Masselink, 18 september 2016.
Kilometer:
74,506
Straat:
Sterrenkamp
Plaats:
Emmen
Toelichting:
Niet actief beveiligde overweg met een breedte van 5 meter, inmiddels al geruime tijd opgeheven.

[emmen_286]
Toeleidende Angelsloërstraat (op de ansichtkaart staat Angelsloërdijk) naar de overweg in de Sterrenkamp. Links op de foto ter hoogte van de fietser staat het Andreaskruis om de weggebruikers te waarschuwen. De schaduw op de voorgrond is van een telegraafpaal.
Ansichtkaart uitgegeven door W. ten Kate, Emmen.
Kilometer:
75,178
Straat:
Boslaan
Plaats:
Emmen
Toelichting:
Oorspronkelijk een onbeveiligde overweg met een breedte van 5 meter. Later beveiligd met mechanische overwegbomen die bediend worden vanuit station. Sinds 1987 worden de bomen elektrisch bediend vanuit Zwolle en zijn gekoppeld met het uitrijsein van station Emmen.

[emmen_072]
Overweg in de Boslaan nabij het station van Emmen tijdens de ombouw in 1986.
Foto R. van Wissen, 15 november 1986.

[emmen_296]
Overweg in de Boslaan nabij het station van Emmen gezien in de richting Emmerhout.
Foto R. van Wissen, 29 mei 2021.
Kilometer:
75,5
Straat:
Overpad naar het perron
Plaats:
Emmen
Toelichting:
Oorspronkelijk een onbeveiligd overpad. Later voorzien van een AOB zonder andreaskruis, maar in tegenstelling tot de meeste andere AOB's bij perrons wel voorzien van enkelvoudige waarschuwingslichten, echter zonder hangwerken aan de sluitbomen.

[emmen_107]
Onbeveiligd overpad naar het 2e perron. Langs het 1e perron staan 2 DE3 treinstellen gereed voor vertrek naar Zwolle.
Foto R. van Wissen, jaren 80 van de 20e eeuw.

[emmen_290]
Beveiligd overpad tussen het 1e en 2e perron. De goederenloods is inmiddels vervangen door een kantoorgebouw.
Foto R. van Wissen, 29 mei 2021.
Kilometer:
75,790
Straat:
Dennenlaan
Plaats:
Emmen
Toelichting:
Oorspronkelijk een onbeveiligde overweg met een breedte van 5 meter, later mechanische beveiligd. Sinds 1987 elektrisch bediend. De overweg heeft aan de noordelijke kant 2 bomen. Het fiets- en voetpad aan de zijde Weerdinge heeft een aparte kleine boom. Aan de zuidelijke kant is maar 1 boom. De overweg wijkt af van alle andere overwegen langs het traject Zwolle - Emmen. Deze overweg is van het merk Scheidt & Bachmann terwijl alle andere overwegen net als de meeste overwegen Nederland van NMA, later Vialis en tegenwoordig VRS Railway Industry zijn.

[emmen_162]
Overweg in de Dennenlaan met een overweginstallatie van de firma Scheidt & Bachmann.
Foto R. van Wissen, 15 januari 2007.
Kilometer:
76,204
Straat:
Wolfsbergenweg
Plaats:
Emmen
Toelichting:
Met de afbraak van de spoorlijn naar Weerdinge in 1977 is de overweg opgebroken.

[emmen_240]
Op deze plaats lag de overweg in de Wolfsbergenweg.
Foto E. Masselink, 25 september 2016.

Bruggen

In het traject Zwolle - Emmen zijn de volgende bruggen, waar het overige verkeer over de spoorlijn heen gaat, aanwezig.
Kilometer:
4,0
Straat:
Brug voor de dive-under ter vervanging van overwegen
Plaats:
Herfte
Toelichting:
Geopend in 2021 ter vervanging van de overwegen Herfterlaan / Selhorst en Valkenbergweg / Erfgenamenweg.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
20,925
Straat:
Brug voor de provinciale weg Hoogeveen - Raalte (N348)
Plaats:
Ommen
Toelichting:
Gebouwd in 1956

[ns_de2_007]
Spoorlijn gezien vanaf het viaduct in Ommen. Vanuit de richting Dalfsen nadert een DE2 treinstel in de oorspronkelijke kleurstelling het nieuwe viaduct.
Ansichtkaart, uitgegeven door "CENTRAAL" Drukkerij en Souvenirshop Kruisstraat 1 te Ommen.
Kilometer:
33,290
Straat:
Brug voor de N36
Plaats:
Mariënberg
Toelichting:
Gebouwd in 1955

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
42,9
Straat:
Brug voor J.C. Kellerlaan
Plaats:
Hardenberg
Toelichting:
Gebouwd in de jaren 50?

[hardenberg_023]
Verhoogd uitrijsein C1-2 aan de zijde Gramsbergen van het emplacement van Hardenberg. Op de achtergrond de brug van de J.C. Kellerlaan waartegen het sein moet afsteken. Het 2e spoor is al gedeeltelijk aanwezig, maar nog niet in dienst.
Foto R. van Wissen, 1985.
Kilometer:
56,978
Straat:
Brug voor de Rondweg (N403)
Plaats:
Coevorden
Toelichting:
Brug is gebouwd in 1976.

[coevorden_392]
Brug van de Rondweg van Coevorden gezien in de richting Emmen.
Foto R. van Wissen, 21 april 2016.
Kilometer:
Circa 66,919
Straat:
Brug voor de N37, sinds 2008 A37
Plaats:
Nieuw-Amsterdam
Toelichting:
Gebouwd in 1974 ten behoeve van verbetering van de weg Hoogeveen - Holsloot - Zwartemeer - Duitse grens. In 2006 uitgebreid met een 2e brug vanwege de ombouw naar autosnelweg A37.

[nw_amsterdam_023]
Brug van de N37 gezien in de richting Emmen vanaf het emplacement van station Nieuw-Amsterdam.
Foto R. van Wissen, 14 januari 2007.
Kilometer:
72,400
Straat:
Brug voor de Hondsrugweg
Plaats:
Emmen
Toelichting:
Brug is gebouwd in 1972.

Geen foto beschikbaar

Onderdoorgangen

In het traject Zwolle - Emmen zijn de volgende onderdoorgangen, waar het overige verkeer onder de spoorlijn door gaat, aanwezig.

Kilometer:
-
Straat:
Tunnel voor een fietspad
Plaats:
Zwolle
Toelichting:
Net na het emplacement van Zwolle bij de splitsing van de spoorlijnen naar Herfte, Raalte en Deventer.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
-
Straat:
Tunnel voor de Marsweg
Plaats:
Zwolle
Toelichting:
Bestaande uit 2 rijbanen voor de Marsweg. Aan beide zijde van de rijbaan een minder diepe onderdoorgang. Aan de westkant is hier een fietspad op gelegd. De oostelijke kant is een groenstrook.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
-
Straat:
Tunnel voor Weteringpad (fietspad)
Plaats:
Zwolle
Toelichting:
Gelegen aan de westzijde van de brug over de Nieuwe Wetering. Tijdens de bouwen van een nieuwe 4-sporige brug over de Nieuwe Wetering is de fietstunnel gesloten.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
-
Straat:
Tunnel voor de Ceintuurbaan (N35)
Plaats:
Zwolle
Toelichting:
Oorspronkelijk de overweg in de Heinoseweg. Door stadsuitbreiding in de jaren 70 vervangen door een tunnel. De tunnel bestaat uit 2 x 2 rijbanen en een gedeelte voor een fietspad.

Geen foto beschikbaar
Kilometer:
55,4
Straat:
Tunnel voor voetgangers en fietsers
Plaats:
Coevorden
Toelichting:
Tunnel om een verbinding te creëren tussen het oude centrum en het nieuwe winkelentrum aan de andere kant van het station. Tunnel ligt naast het station van Coevorden. De tunnel wordt in 2020 opgesteld voor het verkeer.

[coevorden_469]
Onderdoorgang voor voetgangers en fietsers naast het station Coevorden.
Foto R. van Wissen, 29 mei 2021.
Kilometer:
70,064
Straat:
Onderdoorgang voor Nieuw-Amsterdamsestraat
Plaats:
Emmen
Toelichting:
Gebouwd in 2010. Op het tunneldak ligt het station Emmen Zuid. De onderdoorgang wordt geopend samen met station Emmen Zuid.

[emmen_zuid_003]
Onderdoorgang voor de Nieuw-Amsterdamsestraat in aanbouw. Op het dak van de tunnel komt station Emmen Zuid.
Foto R. van Wissen, 29 mei 2010.
Kilometer:
71,400
Straat:
Onderdoorgang voor de Rondweg (N391)
Plaats:
Emmen
Toelichting:
Gebouwd in 1975. Op het tunneldak ligt het station Emmen Bargeres.

[emmen_bargeres_014]
Onderdoorgang van de rondweg met daarop station Emmen Bargeres.
Foto R. van Wissen, 21 april 1985.
Kilometer:
7?
Straat:
Tunnel voor fietspad tussen Bargeres en Rietlanden
Plaats:
Emmen
Toelichting:
Gebouwd in 1999.

[emmen_239]
Fietstunnel onder de spoorlijn tussen Bargeres en Rietlanden.
Foto E. Masselink, 29 februari 2016.

Kruisingen met tramlijnen

Op diverse plaatsen kruist de NOLS-lijn met een tramlijn. Tijdens de bouw van de NOLS liggen er in Coevorden en Nieuw-Amsterdam al tramlijnen van respectievelijk de DSM en de EDS. De NOLS moet hier concessies doen om een kruising te mogen maken. Andere kruisingen ontstaan pas na de opening van de NOLS. Hier zijn het de trambedrijven die concessies moeten doen om de spoorlijn te mogen oversteken.

DSM-lijn in Coevorden

Ter hoogte van het DSM-station in Coevorden moet de NOLS de reeds aanwezige tramlijn kruisen. Vanuit een wachthuisje houdt de overwegwachter de kruising in de gaten. Om overwegwachter betere voorzieningen te geven, laat de SS met bestek SS-1113 en woning voor de overwegwachter bouwen. Het wachthuisje blijft behouden, maar schuift tijdens de bouw enkele meters op. Ondanks de aanwezigheid van een overwegwachter vindt er op 2 december 1914 een bijna botsing tussen een tram en een trein plaats. De bomen zijn gesloten, omdat er een treindeel aan het rangeren is. De machinist ziet de afsluiting niet tijdig en ramt de sluitboom. Juist voor de rangerende trein komt hij tot stilstand, maar wel met knikkende knieën.

EDS-lijn in Coevorden

In 1916 begint de bouw van de EDS-lijn Assen - Coevorden. De EDS wil in Coevorden de tramlijn doortrekken naar het stationsplein. Daarvoor dient er ten noordoosten van het emplacement een tramkruising met de NOLS te worden gemaakt. De DSM heeft in Coevorden al een tramkruising. NOLS ziet een tweede tramkruising in Coevorden niet zitten en weigert in eerste instantie om voor de EDS een kruising in de NOLS-lijn te maken. De EDS kan noodgedwongen bij het begin van de dienst op 3 juni 1918 niet doorrijden naar het stationsplein in Coevorden. Vlak voor de geplande kruising ten noorden van het emplacement aan de Looweg komt een tijdelijke halte. In 1922 wordt de tramlijn uiteindelijk toch doorgetrokken tot op het stationsplein van Coevorden. Op 29 juni 1937 wordt de kruising met de spoorlijn verwijderd.

EDS-lijn in Nieuw-Amsterdam

In Nieuw-Amsterdam kruist de NOLS de reeds aanwezige EDS-lijn Hoogeveen - Nieuw-Amsterdam. Deze kruising wordt op 15 januari 1943 opgebroken.


Kruisingen met werkspoor

Tussen Coevorden en Emmen liggen in de periode 1919 - 1920 op een aantal plaatsen kruisingen met werkspoor. Deze werksporen worden gebruikt de aannemers die bezig zijn met ontginningswerken. De werksporen worden over het doorgaande NOLS-spoor rails gelegd zodra de aannemer met zijn werktrein naar de andere kant wil. Daarna moeten de werksporen snel weer verwijderd worden.