Halte Dalerveen

Gewijzigd: h:28-11-2017

Inhoud:

Links:

Voormalige exploitanten:

Gegevens halte

Afkorting: Dlv
Positie: km 62,872, rechterzijde
Adres: -
Top

Exploitatie

Geopend als halte aan de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal. Na de sluiting Emmen - Gasselternijveen in oktober 1938 loopt de lijn tot Emmen, met uitzondering van een kleine opleving in en na de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 15 mei 1933 moet de halte Dalerveen als stopplaats worden beschouwd.
Geopend: Gesloten:
Personenvervoer: 1 november 1905 15 mei 1938
Goederenvervoer: 2 mei 1906 ? 15 augustus 1966
Top

Gebouwen

Haltegebouw

Het haltegebouw is aanbesteed met bestek NOLS-21. Van 1922 tot 1933 is er een seinpost in het gebouw. Voor maart 1941 is het gebouw afgebroken. De oprijlaan naar de halte is nog in het landschap te herkennen. De plaats waar het haltegebouw heeft gestaan is nu een klein natuurgebiedje.

Op 8 juni 2011 wordt nabij de plaats van het voormalige haltegebouw een informatiebord onthuld. Dit gebeurt door de kleinzoon van haltechef Been, die jaren lang de scepter zwaaide op de halte.

[dalerveen_004]
Personeel van de halte Dalerveen voor het haltegebouw. Op de foto staat o.a. dhr. G. Boer
Foto collectie mevr. J. Thiele Boer, augustus 1918.

[dalerveen_001]
Oprijlaan van de voormalige halte.
Foto R. van Wissen, 1987.

Privaatgebouw

Het privaatgebouw is aanbesteed met bestek NOLS-21. Het privaatgebouw is inmiddels afgebroken.

[Privaatgebouw_01_v1.00]
Privaatgebouw (perronzijde) zoals dat bij de halte Dalerveen wordt gebouwd.
Tekening R. van Wissen.
Top

Emplacement

Dalerveen
Het emplacement bestaat uit een doorgaand hoofdspoor met een klein goederenemplacement. Het goederenspoor is in te rijden vanuit de richting Coevorden.

In de eerste jaren na de opening is een 2e wissel gelegd om te zorgen dat het los- en laadspoor van beide zijden is in te rijden.

Eind jaren '30 begin jaren '40 van de 20e eeuw is het wissel aan de zijde Coevorden verwijderd. Het spoor kan alleen vanuit de richting Nieuw-Amsterdam ingereden worden. Het handwissel is vergrendeld met een zogenaamd clausslot om te voorkomen dat onverlaten het wissel in een andere stand leggen. Na het beëindigen van de goederendienst op Dalerveen verwijdert de NS in 1968 het laatste losspoor.

[NVBS-NOLS_016]
Het baanvak Emmen - Coevorden kijkend naar het westen bij km 63,1, met het wissel naar het zijspoor langs de losweg van Dalerveen. Het handwissel is vastgelegd met een zogenaamd clausslot
Collectie NVBS-Railverzamelingen, Foto R. Ankersmit, 7 september 1959.
Top

Personeel

Functie: Van: Tot: Naam: Opmerking:
Haltechef 01-11-1905 1917 J. Been -
Haltechef ? ? Smink -
Top

Gegevens plaats

Algemeen

Agrarisch dorp in de nabijheid van het grotere Dalen. De inwoners zijn veelal agrariërs, die leven van de landbouw en veeteelt. In het begin van de 20e eeuw richten de bewoners een coöperatie op, die onder andere een melkfabriek leidt.

De halte ligt op ruime afstand ten westen van het dorp. Vooral in de latere jaren, bij het opkomen van andere vervoersvormen, heeft de halte hiervan te lijden.

Bestuur

Dalerveen maakt onderdeel uit van de gemeente Dalen. Vanaf 1998 maakt Dalen deel uit van de gemeente Coevorden. Zie voor meer informatie de stations Dalen en Coevorden.

Voorzieningen

In de buurt van de halte zijn geen voorzieningen voor reizigers.
Top