Van Gend & Loos in Emmen

Gewijzigd: j:27-07-2023

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: Oostelijk van het stationsgebouw in Emmen aan de linkerkant, in te rijden vanuit de richting Weerdinge.
Geopend: 15 augustus 1928 - nieuwbouw in 1960
Gesloten: Na 1973
Top

Geschiedenis

Op 15 augustus 1928 begint Van Gend & Loos vanuit de goederenloods in het stationsgebouw in Emmen een besteldient. De heer J. Hesselink is met de uitvoering van de besteldienst belast. Van Gend & Loos richt zich op het versturen van pakketpost door Nederland. Oorspronkelijk gebeurt dit voor het grootste deel per trein.

In 1960 wordt naast het stationsgebouw van Emmen een nieuw distributiecentrum gebouwd. De bouw wordt in april 1960 gegund aan aannemer G. Heikens te Winschoten. Bij de werkzaamheden aan de nieuwbouw komt medio augustus 1960 een medewerker om het leven. De man valt, maar gaat daarna onverschrokken verder met werken. Als de pijn aanhoudt, gaat hij voor controle naar het ziekenhuis in Emmen. Daar wordt hij door gestuurd naar het academisch ziekenhuis in Groningen. In Groningen overlijdt hij aan de gevolgen van inwendige verwondingen. Aan de stationszijde van de nieuwe loods kunnen de goederenwagens geladen en gelost worden. Aan de andere zijde komen de vrachtauto's voor de verdere distributie in en rond Emmen. In de loop der jaren gaat steeds meer vervoer per vrachtauto. In 1973 beperkt Van Gend & Loos het vervoer per trein naar Emmen. Enkele jaren later valt het doek voor al het treinvervoer voor Van Gend & Loos. De vrachtauto heeft gewonnen.

De spooraansluiting langs de loods is in 1985 verwijderd en de grote schuifdeuren, behalve de eerste aan de stationszijde, zijn dichtgemetseld (na 1986). Van Gend & Loos wordt in 1986 onderdeel van het Nedlloyd-concern. In 1998 verlaat Van Gend & Loos het gebouw en staat het leeg te wachten op wat komen gaat. Inmiddels is het oorspronkelijke Van Gend & Loos opgenomen in het DHL-concern. DHL transporteert wereldwijd miljoenen zendingen per jaar.

Projectontwikkelaar Jan Vroom van Hecom B.V. (Hepart II) uit Dalfsen koopt het gebouw. De bedoeling is dat er bedrijfsverzamelgebouw van gemaakt wordt. De procedures en goedkeuringen vlotten echter niet, zodat het gebouw nog verder verloedert. 14 juni 2005 nemen krakers het gebouw in beslag. De krakers geven het pand de naam "Huize Spoorloos". In het weekend van 17 en 18 juni 2006 vieren de krakers het 1-jarig jubileum. Vlak daarna maakt de gemeente Emmen bekend dat zij het pand gekocht hebben. De krakers krijgen tot 1 november 2006 de tijd om het pand te verlaten.

In de laatste week van juni 2007 wordt het gebouw afgebroken om plaats te maken voor een bedrijfsverzamelgebouw. Er blijft een diep gat over langs het emplacement van Emmen. Ook enkele bomen moeten het veld ruimen. Op 19 maart 2008 wordt de eerste paal voor het bedrijfsverzamelgebouw op de plaats van de voormalige Van Gend en Loos loods feestelijk geslagen.

[van_gend_en_loos_emmen_001]
Stationszijde van het Van Gend & Loos gebouw te Emmen.
Foto R. van Wissen, 22 augustus 2004.

[van_gend_en_loos_emmen_003]
Het gekraakte voormalige pand van Van Gend & Loos te Emmen.
Foto R. van Wissen, 11 juni 2006.
Top

Emplacement

De loods van Van Gend en Loos staat in het verlengde van het stationsgebouw. Het emplacement bestaat uit een kopspoor langs de loods. Dit kopspoor is in te rijden vanuit de richting Weerdinge. De locomotief duwt de goederenwagens op het spoor voor de juiste deur. Na de beëindiging van het goederenvervoer door Van Gend en Loos verwijdert de NS eind jaren 70 het spoor langs de loods.
Top