Ooster Pluimvee Centrale (OPC) in Coevorden

Gewijzigd: j:27-07-2023

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: Aan de zuidwest kant van het emplacement naast de losweg
Geopend: 06 augustus 1930
Gesloten: 1972
Top

Geschiedenis

De Oostelijke Pluimvee Coöperatie (O.P.C) opent op 6 augustus 1930 een inpak- en verzendbedrijf voor eieren aan de losweg van het station Coevorden. Voorheen worden de eieren naar Zwolle getransporteerd. De OPC koopt de eieren op bij boeren uit de wijde omgeving van Coevorden. Personeel van OPC controleert in de loods de eieren onder lampen. Na het inpakken in eierkisten worden de eieren per spoor verzonden. Daartoe is de loods voorzien van een laadbordes waarlangs de goederenwagens kunnen staan.

Het gebouw is ontworpen door de architecten G en W. Wieringa uit Coevorden. De aanbesteding vindt plaats in november 1929. Er zijn een groot aantal aannemers die inschrijven. De prijzen variëren van NLG. 36.834,00 voor de duurste offerte tot NLG. 28.923,00 voor de goedkoopste variant van de firma Huigen uit De Krim. De gebroeders Wieringa hebben meer industriele gebouwen op hun naam staan b.v. de melkfabriek in Heino.

Op 5 januari 1945 doet de Duitse controlepolitie een inval in het gebouw, omdat men het vermoeden heeft dat er verboden activiteiten plaats vinden. De bovenste etage wordt grondig doorzocht. Bij de zoekactie worden enkele verstopte autobanden aangetroffen. Aan het eind van de oorlog hebben de Duitsers het gebouw gebruikt voor het opslaan van gevorderde materialen o.a. uit diverse Philipsfabrieken.

Begin jaren 50 van de 20e neemt het bedrijf jaarlijks tussen de 30 en 35 miljoen eieren onderhanden. De meeste eieren worden geëxporteerd waarbij Duitsland een van de belangrijkste afzetgebieden is.

Op 23 december 1968 wordt de naam van de Coöperatieve Vereniging van Oostelijke Pluimvee-Coöperaties (O.P.C.) gewijzigd in Coöperatieve Vereniging "Sameico". Hieraan worden op 30 december 1968 de rechten en plichten overgedragen van de ontbonden Coöperatieve Vereniging "Coöperatieve Eierveiling van de A.B.T.B." (C.E.V.) te Arnhem en de V.O.F. Sameico te Bornerbroek (met als vennoten de O.P.C. en de C.E.V.).

[opc_coevorden_003]
Het gebouw van O.P.C. aan de losweg te Coevorden. Via de 3 deuren en het bordes kunnen de goederenwagens geladen worden.
Ansichtkaart.

[coevorden_113]
Voormalige O.P.C.-gebouw aan de losweg in Coevorden.
Foto F.J. Hoevenagel, 30 maart 1978.
Top

Emplacement

Spoor in het verlengde van het emplacement van Coevorden en eindigt bij de Krimweg met een stopblok.
Top