IMS-Veendam, voorheen De Vries Transport Group, Vos Logistics en Jonker in Veendam

Gewijzigd: j:15-10-2023

Inhoud:

Links:

Station: Overige:

Gegevens

Positie: Tegenover het stationsgebouw van Veendam aan het emplacement. In te rijden vanuit de richting Zuidbroek.
Geopend: 1910
Gesloten: Sinds 1995 vanaf het RSCG te Veendam. Oorspronkelijke aansluiting en loods worden gebruikt door de STAR tot november 2010.
Top

Geschiedenis

In 1909 begint in Veendam de heer Jurjen Jonker een transportbedrijf. In 1935 begint Jonker met het overslaan van goederen op treinen. Een deel van de verlading vindt plaats met zogenaamde autolaadkisten, de voorloper van de hedendaagse container. Om de overslag verder te optimaliseren bouwt Jonker in 1955 tegenover het stationsgebouw een hal met overdekte spooraansluiting. Jonker neemt de hal in 1956 in gebruik. In de hal slaat Jonker o.a. goederen van de aardappelmeelfabriek AVEBE over in goederenwagens. In de hal komt een speciale transportband waarmee balen en zakken eenvoudig in de goederenwagens kunnen worden geladen.

Vanaf 1965 laat Jonker ook silowagens vertrekken met poeder- en korrelvormige producten, zoals aardappelmeel. De goederenwagens worden vanuit tankauto's op de losweg van het station beladen.

[HUA_030]
Ingebruikstelling van de containerkraan op het Containersteunpunt Noord-Nederland te Veendam door dr. Walter, chef goederenvervoer van Ez.
Foto NS fotonummer 22386, Collectie Het Utrechts Archief, Catalogusnummer 171641, 21 november 1968.

[HUA_027]
Ingebruikstelling van de containerkraan op het Containersteunpunt Noord-Nederland te Veendam.
Foto NS fotonummer 22387, Collectie Het Utrechts Archief, Catalogusnummer 171642, 21 november 1968.
Samen met de NS besluit de firma Jonker in Veendam een overslag van containers te beginnen. De opening van de containerterminal vindt plaats op 21 november 1968. Een containerkraan, die over het spoor is gebouwd, zorgt voor het laden en lossen van de trein. De containerkraan tilt de containers van en naar een vrachtauto die naast de trein staat. Om zich te kunnen positioneren kan de containerkraan op rails 20 meter heen en weer rijden. De containerterminal in Veendam is de eerste terminal die niet aan een zeehaven ligt in Nederland. Jonker neemt de kraan spoedig van NS over. De containerterminal wordt officieel geopend door dr. Walter, chef goederenvervoer van Ez. Met het inschakelen van de voeding wordt de kraan indienst gesteld.

In 1978 en 1979 vertrekken er vanaf het emplacement van Jonker in Veendam enkele Huckepacktreinen. De complete vrachtauto-oplegger kan de speciale goederenwagen oprijden. Het Huckepackvervoer slaat niet aan in Veendam. Begin maart 1993 is er een experimentele goederenwagen op de railterminal in Veendam voor het vervoer van vrachtauto's.

[jonker_veendam_001]
Gebouw van Jonker met overdekt los- en laadspoor aan de achterzijde.
Foto R. van Wissen, 7 maart 1987.

-
In 1983 neemt de firma Jonker een nieuwe containerterminal met een grotere capaciteit in gebruik. De officiële ingebruikname vindt plaats op 20 mei 1983 door drs. J.F. Scherpenhuizen, Staatssecretaris van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. In 1984 en 1985 doet zich het probleem voor dat de NS niet kan beschikken over voldoende containerwagens om alle klanten te bedienen. Om de klanten niet teleur te stellen zet de NS kolenwagens in. De containers passen precies tussen de schotten van de kolenbakken. Bij Jonker in Veendam zijn in deze periode regelmatig kolenwagens te zien die met containers worden geladen.

In 1991 is er een principe akkoord met de Australische firma Brambles om de firma Jonker per 1 januari 1992 over te nemen. Deze overname gaat op het laatste moment niet door. Uiteindelijk neemt de firma Harry Vos Jonker op 1 januari 1994 over. De nieuwe naam van de firma wordt "Vos Logistics". Daarmee komt een eind aan het 82 jaar oude familie bedrijf Jonker. Gelijktijdig met de zoektocht naar een overname kandidaat ontstaat het plan om de containerterminal verder uit te breiden. Met de opening van het nieuwe RSCG wordt het oude terrein naast het station Veendam verlaten. Vos Logistics laat de containerstreinen rijden door ACTS. Een van de ACTS locomotieven wordt in de bedrijfskleuren (zwart met oranje logo) van Vos Logistics geschilderd. Zie verder RSCG en ACTS.

Op 21 december 2007 neemt Edwin de Vries de firma Vos Logistics Noord met al haar bezittingen in Veendam en Leeuwarden over. De nieuwe naam wordt De Vries Transport Group. De 280 man personeel houden hun baan. Edwin de Vries is de zoon van Jan de Vries die het bedrijf in de tijd dat het nog Jonker heette al onder zijn leiding had. De heer De Vries verwacht dat het bedrijf flink kan groeien iets wat onder Vos Logistics niet mogelijk was. De vakbonden juichen de overname toe. Het is de bedoeling dat er binnen enkele maanden containertreinen gaan rijden naar Rostock en Göteborg.

In juli 2008 maakt De Vries Transport Group bekend, dat het Penske Logistics in Coevorden overneemt. Daarmee beschikt De Vries ook in Coevorden over de mogelijkheid om goederen en containers per trein te versturen. De daadwerkelijk overgang van personeel en materiaal is 1 september 2008.

[jonker_veendam_002]
Locomotief van de NS-serie 6400 rangeert met containerwagens op het terrein van Jonker in Veendam.
Foto R. van Wissen, 21 mei 1990.

[jonker_veendam_003]
De containerkraan aan het werk op het emplacement van Veendam.
Foto R. van Wissen, 7 maart 1987.
Mede door de economische recessie die eind 2008 losbarst, gaat het met de De Vries Transport Group niet goed. Op 25 augustus 2009 wordt het faillissement uitgesproken. De activiteiten in Veendam worden op 7 september 2009 overgenomen door Husa Transportation Group een firma van de familie van Gansewinkel waar ook ACTS onderdeel van uit maakt. Het bedrijf gaat verder onder de naam InterModal Solutions (IMS) Veendam.

Met de reactivering van het reizigersvervoer tussen Zuidbroek en Veendam krijgt de voormalige Jonker loods een nieuwe functie. De loods wordt omgebouwd tot busstation. De STAR heeft de loods de laatste jaren gebruikt voor het opslaan van rollend materieel. Dit materieel moet eerst verwijderd worden. Daarna moet de loods asbestvrij gemaakt worden. De sporen in en voor de loods verdwijnen. De beide kopgevels worden uit het gebouw gehaald. Voor en achter de loods wordt met zand een verhoging gemaakt om met bussen naar binnen te kunnen rijden. Door de openingen rijden de bussen door de loods heen. Aanweerszijde van de loods zijn perrons gemaakt waar de bussen stoppen. Via een looppad is het nieuwe busstation verbonden met het treinstation.

[opening_veendam_048]
De ombouw van de Jonkerloods tot busstation.
Foto R. van Wissen, 1 mei 2011

-
Top

Emplacement

Oorspronkelijk lopen er 3 sporen de loods in. Een spoor aan de zijde van het stationsgebouw. Dit spoor loopt door de hal van Jonker heen en komt er aan de andere kant weer uit. Hier bevindt zich nog een los- en laadbordes met overkapping. Het stootblok van dit spoor staat vlak voor de weg langs de Ommelanderwijk. De 2 andere sporen lopen aan de oostelijke kant van de loods het gebouw binnen. Deze beide sporen lopen dood aan eind van de loods. De aansluiting van het middelste spoor is later verwijderd. De aftakkende wissel naar dit spoor is buiten de loods nog steeds aanwezig. Voor de vrachtauto's is er tussen de sporen een eigen verhoogde ingang. Alle toegangen kunnen afgesloten worden met roldeuren.

Voor de containertreinen gebruikt Jonker diverse sporen naast en tegenover het stationsgebouw van Veendam. De eerste containerkraan staat aan de rand van het emplacement. Na het afbreken van de goederenloods schuift de containerterminal een spoor op en wordt het eerste spoor afgebroken en veranderd de bestemming in een opslagterrein voor containers. Sinds de opening van het RSCG in 1995 wordt het emplacement van Veendam niet meer gebruikt voor de containertreinen en worden alle faciliteiten verwijderd.

De beide nog aangesloten sporen van de Jonker Loods worden tot de herfst van 2010 door museumlijn STAR gebruikt voor het stallen van rollend materieel dat voorlopig niet gebruikt gaat worden. In de winter van 2010 / 2011 worden de beide sporen naar de loods opgebroken. Ook het spoor aan de achterzijde van de loods wordt verwijderd.

[veendam_017]
Gebouw van Jonker met de aansluitende sporen. Van de 2 sporen links gaat het rechter spoor de loods niet meer in.
Foto R. van Wissen, 30 juni 2007.

[veendam_108]
Het spoor aan de achterzijde van de voormalige Jonker loods is opgebroken. Het stootblok staat er nog.
Foto R. van Wissen, 26 februari 2011.
Top